Toen begonnen we met de echte opdracht voor architectuur. Deze luidde als volgt:
'Ontwerp een stadswoning binnen een gegeven programma. Je besteedt aandacht aan de ontwerp-en volumestudie in functie van thema 'tijd'. Je inspireert je ontwerp op de architectuurstijl van jouw gekozen hedendaagse Belgische of Nederlandse architect.'
Zo moesten we dus een stadswoning ontwerpen voor op het reeds bestaand perceel in de Melderstraat. Het moest 3 volwaardige bouwlagen bevatten met een dakuitbouw met een hellend of plat dak. De bouwhoogte was te bepalen volgens de rechter aanpalende buur. We mochten ook zelf het ontwerpersduo kiezen dat erin zou gaan leven.
Ik koos voor Tom Achten (31 jaar), afgestudeerd als fotograaf sedert 7 jaar, en Lies van den Hazelaar (27 jaar), afgestudeerd als fotografe sedert 3 jaar.
Na 1 jaar getrouwd te zijn, besluiten ze samen een fotostudio te openen. Zij gaat zich vooral bezighouden met het fotograferen van de klanten, terwijl hij meer het technische deel doet zoals de foto's bewerken en ze samenstellen in fotoboeken. Ze willen zowel hun werk als hun huis op 1 plaats hebben en besluiten dan ook samen om hun atelier in hun woning te integreren. Ze kochten een oud pand, een gesloten bebouwing, en gingen ermee naar de architect. Deze ontwierp hen een woning die perfect past binnen het kader van fotografie.
Fotografie
Eerst en vooral moet er in het atelier plaats zijn om de benodigdheden van de fotografie te kunnen stockeren en te plaatsen in de ruimte. Zo moet er plaats zijn om een wit doek te bevestigen, zodat deze als neutrale achtergrond kan gebruikt worden bij fotoshoots. Ook voor de verlichting moet er voldoende plaats zijn en men moet er zeker van zijn dat er genoeg licht in de ruimte valt en is om zo mooie beelden te verkrijgen. Denk maar aan de studioflitsers en andere studiolampen.
Ook moet er voldoende opbergruimte zijn voor de verschillende onderdelen van de camera en moet er extra plaats voorzien zijn om meubels te kunnen stapelen waarop foto's getrokken kunnen worden.
Ook voor een balie moet er plaats zijn. Misschien is een afgescheiden ruimte wel leuk om daar bijvoorbeeld de foto's te bewerken, af te printen en deze in te bundelen in de gewenste fotoboeken.
Na deze keuze kregen we tijd om het perceel op te meten in de Melderstraat. Zo zagen we dat het perceel 20 meter diep is en 5,5 meter breed.
Na deze opmetingen konden we dan eindelijk beginnen met het ontwerpen. We moesten onze processen in ons logboek zetten. Hieronder een aantal schetsen uit dat logboek voor architectuur.
Zo ben ik op het einde tot een mooi resultaat gekomen. Dit moesten we nog plaatsen op een conceptbord. Dit bord moesten we bespreken voor ons examen van Kerstmis. Hieronder het resultaat, dat een zeer goed cijfer ontving. Bedankt daarvoor!!
Ook moesten we een maquette maken. Deze is een voorstudie. Hieronder 2 foto's van het resultaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten