woensdag 23 januari 2013

Binnenhuisarchitectuur TTE 1

Na de opdracht van architectuur kregen we de opdracht voor het vak binnenhuisarchitectuur. We moesten weer een bord maken waar we eigenlijk een sfeer moeten laten zien hoe de inrichting van onze stadswoning eruit zal gaan zien. Vandaar ook de naam 'Sfeer'.

Eerst zocht ik enkele zaken op over mijn architect en onderzocht zijn manier van inrichten. Al snel bleek dat wit de hoofdkleur zou gaan worden. Daarom heb ik een groot gedeelte van mijn bord ongekleurd gelaten. Ook over fotografie heb ik nog wat meer informatie opgezocht. Zo kwam ik te weten hoe ik mijn fotostudio zou gaan inrichten.

Hieronder enkele foto's van mijn sfeerbord:





Ook moesten er op het bord 2 kunstwerken komen te staan die we in de woning zouden plaatsen. In overleg met mijn leerkracht van kunstgeschiedenis, koos ik voor een werk van Chuck Close en een ander van Alberto Giacometti. Ze geven allebei de fotografie weer. Close met zijn werk "Keith", dat haast lijkt op een foto, en Alberto Giacometti met zijn werk "cat", dat een houding van een kat weergeeft. 



maandag 7 januari 2013

Architectuur TTE 1

Toen begonnen we met de echte opdracht voor architectuur. Deze luidde als volgt:

'Ontwerp een stadswoning binnen een gegeven programma. Je besteedt aandacht aan de ontwerp-en volumestudie in functie van thema 'tijd'. Je inspireert je ontwerp op de architectuurstijl van jouw gekozen hedendaagse Belgische of Nederlandse architect.'

Zo moesten we dus een stadswoning ontwerpen voor op het reeds bestaand perceel in de Melderstraat. Het moest 3 volwaardige bouwlagen bevatten met een dakuitbouw met een hellend of plat dak. De bouwhoogte was te bepalen volgens de rechter aanpalende buur. We mochten ook zelf het ontwerpersduo kiezen dat erin zou gaan leven. 

Ik koos voor Tom Achten (31 jaar), afgestudeerd als fotograaf sedert 7 jaar, en Lies van den Hazelaar (27 jaar),  afgestudeerd als fotografe sedert 3 jaar.


Na 1 jaar getrouwd te zijn, besluiten ze samen een fotostudio te openen. Zij gaat zich vooral bezighouden met het fotograferen van de klanten, terwijl hij meer het technische deel doet zoals de foto's bewerken en ze samenstellen in fotoboeken. Ze willen zowel hun werk als hun huis op 1 plaats hebben en besluiten dan ook samen om hun atelier in hun woning te integreren. Ze kochten een oud pand, een gesloten bebouwing, en gingen ermee naar de architect. Deze ontwierp hen een woning die perfect past binnen het kader van fotografie.

Fotografie

Eerst en vooral moet er in het atelier plaats zijn om de benodigdheden van de fotografie te kunnen stockeren en te plaatsen in de ruimte. Zo moet er plaats zijn om een wit doek te bevestigen, zodat deze als neutrale achtergrond kan gebruikt worden bij fotoshoots. Ook voor de verlichting moet er voldoende plaats zijn en men moet er zeker van zijn dat er genoeg licht in de ruimte valt en is om zo mooie beelden te verkrijgen. Denk maar aan de studioflitsers en andere studiolampen.

Ook moet er voldoende opbergruimte zijn voor de verschillende onderdelen van de camera en moet er extra plaats voorzien zijn om meubels te kunnen stapelen waarop foto's getrokken kunnen worden.

Ook voor een balie moet er plaats zijn. Misschien is een afgescheiden ruimte wel leuk om daar bijvoorbeeld de foto's te bewerken, af te printen en deze in te bundelen in de gewenste fotoboeken.

Na deze keuze kregen we tijd om het perceel op te meten in de Melderstraat. Zo zagen we dat het perceel 20 meter diep is en 5,5 meter breed.


Na deze opmetingen konden we dan eindelijk beginnen met het ontwerpen. We moesten onze processen in ons logboek zetten. Hieronder een aantal schetsen uit dat logboek voor architectuur.




Zo ben ik op het einde tot een mooi resultaat gekomen. Dit moesten we nog plaatsen op een conceptbord. Dit bord moesten we bespreken voor ons examen van Kerstmis. Hieronder het resultaat, dat een zeer goed cijfer ontving. Bedankt daarvoor!!





Ook moesten we een maquette maken. Deze is een voorstudie. Hieronder 2 foto's van het resultaat.





woensdag 2 januari 2013

Begin: keuze architect

Na onze uitstap naar Kortrijk begonnen we met onze grote gip-opdracht voor het vak architectuur. Ook voor andere vakken kregen we al snel een gip-opdracht zoals voor wiskunde, Engels, Frans, ... 

Voor het vak architectuur werd voor ieder apart eerst gekozen met welke bekende architect hij of zij dit jaar zou gaan werken. Ik koos voor BURO II met het daarbij behorende ARCHI+I.

BURO II & ARCHI+I

BURO II & ARCHI+I is een multidisciplinair bureau dat ruimte wil geven aan het groeiproces van een project. De zaken die centraal staan zijn proces, participatie en een multidisciplinaire aanpak. Dit is de basis van een duurzame aanpak en gedeelde verantwoordelijkheid. 

Proces:
Het proces is een traject dat moet worden afgelegd. Het antwoord op de vraag is nier vooraf gekend. Dit geeft unieke oplossingen en een diversiteit van projecten tot resultaat.

Participatie:
De vraag van de klant is het uitgangspunt. De klant is onze partner. Deze participeert in het proces waarbij een heel aantal aan strategische partners wordt uitgezet.

Multidisciplinariteit:
De verschillende disciplines die nodig zijn om de vraag van de klant waar te maken, worden ingezet. Zo kan het bureau beroep doen op hulp en steun van deskundigen in die verschillende disciplines. 

Deze drie punten worden toegepast in de meeste projecten. Ook in de interne afdelingen (landschapsarchitectuur, engineering, projectmanagement, ...) worden deze toegepast.


De stijlkenmerken van het bureau

Er zijn wel enkele zaken die geregeld terugkomen in de projecten van BURO II & ARCHI+I. Hieronder enkelen opgesomd met bijpassende illustratie(s) om het duidelijker te maken.

Het bureau werkt vaak met grote glaspanelen om zo het groen van het landschap in de woning te brengen. Het geeft een gevoel van rust en vrijheid, maar toch ook bescherming.






Ook werkt men er geregeld met een andere gevelbekleding zoals hout. Hout komt regelmatig terug in de projecten. 



Als contrast bij hout bijvoorbeeld, maakt hij gebruik van witte crepi. Het geeft een erg strak effect en het wit laat de woning tot rust komen.


Ook binnen zijn er enkele zaken die overeenkomen in verschillende ontwerpen.

Zo werkt het bureau in het interieur vaak met enkel wit. Het laat de ruimte(s) groter lijken. Het geeft ook het moderne weer.