dinsdag 21 mei 2013

Materialenpalet TTE3

Voor Binnenhuiskunst moesten we, na het uittekenen van de keuken, nog een palet samenstellen met alle gebruikte materialen uit de woning. Zo moesten we naar winkels gaan om er stalen te vragen van glas, verf, behang, stof, vloer, ...

In mijn interieur werk ik veel met wit en in de slaapkamer is er een rode muur. Ik ben daarom gaan vragen voor stalen van witte en rode verf. Al snel nadat ik zei welke opleiding ik volgde, kreeg ik 2 potjes met de gewenste kleur verf. Thuis verfde ik 2 plaatjes in deze kleuren om ze mooi te kunnen presenteren. 

Van de papa van Tine kreeg ik 3 stalen van glas. Hij heeft ze mooi op maat gezaagd zodat ze mooi pasten op mijn bord. Ik kocht 2 U-profielen waarin ik het glas kon schuiven zodat ik ze kon vastplakken op het onderbord. Dit onderbord is een plank gekregen van Beulen. Het is hetzelfde hout waaruit de houten wand is opgebouwd. 

Ik ben ook op zoek geweest naar stof, maar de stoffenwinkel kon geen van zijn stalen missen. Ik heb daarom stalen genomen van stof dat we nog hadden liggen. Het is toch hetzelfde, dus dat maakt niet zoveel uit.

De keuken is opgebouwd uit wit gelakte MDF-platen. Ik heb een staal gekregen en heb deze op maat gezaagd. Hierdoor was de lak een beetje losgekomen en heb ik deze opnieuw moeten verven.

Ik heb alle stalen mooi gepresenteerd op de houten plaat. De plaat is wel donker, maar de lichte materialen erop houden het wel sober.


Maquette TTE 3

Als laatste opdracht voor de vakken Architectuur en Binnenhuiskunst moesten we ons project op schaal 1:50 maken uit Kadapak (materiaal om maquettes mee te maken). We kregen de informatiebundel voor de paasvakantie zodat we dan tijd konden maken ervoor. De meesten hebben genoten van hun vakantie en hun werk eerder links laten liggen, maar ik wilde deze maquette zo snel mogelijk gereed hebben om af te geven. Zo zou ik, indien ik tijd tekort zou hebben op het einde van het jaar, me geen zorgen meer hoeven te maken over die opdracht. 

Zo ben ik begonnen in de paasvakantie. Elk uur dat ik kon werken, heb ik daaraan gespendeerd. Na die 2 weken waren de rechterbuur en mijn project klaar. Wel moest ik nog glas plaatsen, meubels uitsnijden en opplakken. Hier is nog heel wat tijd ingekropen. 

Na de vakantie moest ik mijn plannen van al mijn vakken afmaken en nog enkele GIP-opdrachten maken voor fysica, wiskunde, Engels, Frans en Nederlands. Hierdoor is mijn maquette ongeveer hetzelfde gebleven. Onlangs besefte ik dat ik nog maar enkele weken had en begon eindelijk eens goed door te werken. Het heeft iets meer dan een week geduurd om alles in detail af te werken. 

Hier en daar zijn er natuurlijk kleine foutjes door teveel of net te weinig lijm, maar het resultaat mag er best wel wezen. Ik ben er tevreden mee, maar ben ook wel ergens blij dat we er geen meer moeten maken. Hieronder het resultaat:









zaterdag 18 mei 2013

Binnenhuis computertekenen TTE 3

Voor het vak Binnenhuis computertekenen kregen we de opdracht een verdieping te bemeubelen en 3D-beelden ervan te maken. Deze moesten we dan samen plaatsen op een bord (lijkt op opdracht Architectuur computertekenen: gevels). We moesten ook een affiche bedenken en uittekenen waarin onze architect te herkennen zou zijn. Dit vond ik persoonlijk een van de moeilijkste opdrachten aangezien er niet veel op affiche mocht komen te staan.

De keuken moesten we in detail uitteken, maar dit was snel gedaan en zo was de woonlaag vlug bemeubeld. Ik moest in het begin van de laatste periode enkel de 3D-beelden nog maken. Deze waren snel opgesteld en nadat ik ze samen had gebracht op één bord was de opdracht af. Hieronder het resultaat:


Na de opdracht begon ik na te denken hoe ik de affiche zou opstellen. Ik maakte erg veel variaties en vond er één die ik het beste bij het architectenbureau BURO II zou passen. Deze liet ik zien aan de leerkracht en na nog een kleine verandering van de plaats van de titel, werd de affiche goedgekeurd. Ik was erg blij, aangezien ik dit niet gemakkelijk vond. Hieronder het resultaat:


Ik zette beide opdrachten in de uploadmap en zo was ik klaar met de opdrachten. Nadien volgden er geen meer.

Architecturaal computertekenen TTE 3

Als opdracht voor het vak Architecturaal computertekenen moesten we onze woning uittekenen in detail op de computer en dan 3D-beelden maken van de gevels. Deze beelden moesten samen staan op 1 bord. Vervolgens moesten we de verdieping nemen waar de keuken opstaat en er een elektriciteitsplan van maken. Alle stopcontacten, schakelaars en lampen moesten erop aanwezig zijn. Als laatste opdracht moesten we nog 4 details maken van de constructie van het gebouw. Deze heb ik tijdens het vak Architectuur gemaakt.

We hadden veel tijd gekregen voor deze opdrachten en daardoor was ik redelijk snel klaar. Ik moest enkel in het begin van deze periode de beelden maken en ze samen plaatsen op een bord. Nadat ik dit gedaan had, was deze opdracht al klaar. Hieronder het resultaat:


Vervolgens begon ik aan het elektriciteitsplan, aangezien de details al af waren (terug te vinden bij Architectuur TTE 3). Deze opdracht vond ik wel niet zo gemakkelijk aangezien we met circuits moesten werken. Deze hadden elk een letter en op den duur werden dat er erg veel, want elk groot elektrisch toestel heeft een andere letter. Na wat uren te hebben gezocht naar de juiste manier van ordenen, was het mij gelukt. Deze opdracht telde ook mee voor onze GIP-opdracht voor het vak fysica. Hieronder het resultaat:


Na deze opdracht was ik eigenlijk klaar. We krijgen geen nieuwe opdracht. 

Binnenhuisarchitectuur TTE 3

Voor TTE 2 moesten we voor Binnenhuisarchitectuur de woonlaag, waar de keuken zich in bevindt, grondig uitwerken. We moesten het grondplan geven, een snede en een isometrie van het geheel. Nadien moesten we dit opkleuren. In het begin van de laatste periode moesten we het eindresultaat ervan afgeven. Hieronder de 2 borden:




Nadat de opdracht afgegeven was, begonnen we aan het uittekenen van de keuken. We moesten dit in detail doen en we kregen nog eens de theorie over de opbouw van een keukenmeubel. We mochten weer kiezen of we het met de hand zouden uittekenen of op de computer. Ik koos weeral voor het tweede.

We moesten als eerste een horizontale snede opstellen. Vervolgens ook nog 2 verticale snedes. Ik heb deze 2 op een bord apart gezet omdat ze toch bij elkaar horen. Als laatste moesten we 2 details nemen van de constructie en deze uittekenen in ware grootte. Deze heb ik geplaatst op het bord van de horizontale snede. Dit geeft een mooi geheel. Ik heb enkel op het eerste bord een titel geplaatst omdat ik de borden toch naast elkaar ga plaatsten waardoor de bruine lijn doorloopt naar het tweede bord en daardoor wordt het 1 groot geheel. Hieronder het eindresultaat:




Nadat de borden waren goedgekeurd was ik er ook klaar mee. Er volgt geen nieuwe opdracht meer. Wel moeten we onze eindmaquette voor het vak Architectuur bemeubelen. Voor hoe verre het kan tenminste aangezien we op schaal 1:50 werken. Ook moeten we een materialenbord maken waarop alle materialen komen te staan waarmee we in de woning hebben gewerkt. Foto's volgen nog. 

vrijdag 17 mei 2013

Architectuur TTE 3

"De laatste loodjes wegen het zwaarst": zegt men. Dit is ook echt waar. Voor onze laatste evaluatie moesten we alles verbeteren en afmaken van de vorige opdrachten. Zo moesten we onze borden gereed maken voor de jury en onze technische plannen verfijnen. Ik had al redelijk wat gedaan voor de tweede evaluatie en moest daarom niet meer zoveel veranderen en toevoegen. 

Mijn grondplannen zijn eigenlijk zo goed als dezelfde gebleven. Heb enkel de houten voorgevel wat aangepast. De panelen heb ik veranderd in een deur en garagepoort uit hout. Dit maakt het minder ingewikkeld dan de constructie van de panelen. Voor de rest heb ik hier en daar nog wat details aangepast en heb ik gewerkt met verschillende pendiktes. Hieronder het resultaat:



De snede die ik bij de vorige evaluatie al had, is ook bijna niet veranderd. Enkel in de overgang naar de terrassen is er wat verandering gekomen. Zo heb ik mijn isolerende mortel moeten veranderen in gewone thermische isolatie. Hierdoor krijg je een opstapje naar buiten toe. Hieronder de nieuwe snede:


Ook moesten we een tweede snede maken: een dwarsdoorsnede. Deze was redelijk snel getekend doordat de breedte van het gebouw maar 5,5 meter is en dit 11 cm wordt op schaal. Doordat de andere snede al getekend was, was het gemakkelijk om de juiste knooppunten te vinden en te construeren in de dwarsdoorsnede. Hieronder het resultaat:


Nadat beide snedes in orde waren, heb ik ze samen geplaatst in één document. Ik heb ook de juiste pendiktes toegepast en hieronder vind je het eindresultaat:




Als laatste opdracht moesten we de gevels uittekenen met maatlijnen. Dit was redelijk snel gedaan en met wat grijswaarden erop lijkt het alsof er diepte in zit. Ook moesten we erop aangeven welke materialen we gebruiken in de voor- en achtergevel. Hieronder de twee gevels:
Voor het vak architectuur computertekenen moesten we enkele knooppunten nemen uit de snedes en deze vergroten tot vier details. Ik heb deze op hetzelfde plan geplaatst als de gevels. Zo wordt het één mooi geheel. Hieronder het resultaat van het gehele plan:

Zo zit mijn GIP erop voor het vak Architectuur. We moeten wel nog een eindmaquette maken. Enkele foto's zullen nog wel volgen.


woensdag 13 maart 2013

Architectuur TTE 2 deel 2

Opdracht 2 voor het vak architectuur luidde als volgt: maak technische plannen van de ontworpen stadswoning. de technische plannen zijn: een plan met de 3 woonlagen en een plan met een snede van de woning erop.

We mochten ook kiezen of we met de hand zouden gaan tekenen of met de computer. Ik koos voor optie b en ging van start met mijn laptop.

Zo ben ik begonnen met 3 rechthoeken te tekenen die later zouden dienen als de 3 woonlagen. Vervolgens ben ik er vormen in beginnen te tekenen en uit te snijden. Weldra verschenen de 3 woonlagen. Ik moest ook op de lagen alle details aanduiden zoals de I-profielen, richting van de welfsels, snedelijn, ... Dit ging wel vrij snel.

Hieronder elke woonlaag apart:





Nadat ik de titel en een legende vanonder had toegevoegd, was het plan klaar. Hier is het resultaat.





Nadat het plan met de woonlagen klaar was, ben ik dadelijk begonnen aan de snede van het gebouw. Hier spendeerde ik wat meer tijd aan omdat ik al direct de details geplaatst heb. 

Zo moest ik ervoor zorgen dat de constructie zou kloppen. Alle welfsels, I-profielen, raamkader, isolatie, snelbouwstenen,... moesten juist geplaatst worden in het geheel zodat het (als het echt zou gebouwd worden) niet zou instorten.

Hieronder heb ik de Snede geplaatst.

 Het resultaat ziet er zo uit.


dinsdag 5 maart 2013

Binnenhuisarchitectuur TTE 2

De eerste opdracht die we kregen bij het vak binnenhuisarchitectuur voor tussentijdse evaluatie 2 was erg eenvoudig: stel het interieur voor aan het publiek met behulp van minimum 6 schetsen. Schetsen is niet een van mijn sterkste punten, maar toch begon ik met veel moed aan de opdracht.

Al snel wist ik uit welke hoeken ik een ruimte zou gaan schetsen op papier. Zo kwamen de woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer, bureau en fotostudio mooi in beeld. Vanuit het bureau krijg je een mooi zicht van de plaats waar ik mijn eerst kunstwerk heb geplaatst (Keith van Chuck Close). Door het raam van de fotostudio kan je het standbeeld van Alberto Giacometti zien (Cat).

Ook moesten we onze wand van Escher (opdracht wiskunde) ergens in een schets weergeven. Spijtig genoeg heb ik deze in een gang geplaatst waardoor het niet zo'n interessant beeld geworden was om het als hoofdschets te nemen. Ik heb deze wand daarom rechts beneden geplaatst. Zo werd hij toch niet vergeten.

Hieronder de 6 schetsen apart:

Woonkamer

 Badkamer

 Slaapkamer

 Bureau

Keuken

Zo ben ik tot dit resultaat gekomen.



De borden komen naast elkaar te staan. Het bord met de titel op komt links te staan en het andere rechts. Zo lijkt het alsof het bord doorloopt.

(Mijn excuses voor de kleine foto's, maar de foto's zijn van slechte kwaliteit en zo komen ze het beste uit voor hun scherpte. Er wordt gewerkt aan nieuwe foto's.)

dinsdag 19 februari 2013

Architectuur TTE 2 deel 1

Voor onze evaluatie 2 van architectuur kregen we verschillende opdrachten. De eerste opdracht moesten we extra aandacht geven aan de uitwerking van de stadswoning. Details vastleggen aan de gevels nam hierin de leiding. Vandaar ook dat ons bord de titel 'Gevels' kreeg. In deze gevels moesten we ook de Gulden Snede verwerken. De Gulden Snede hebben we mooi moeten uitleggen voor onze GIP-opdracht voor het vak wiskunde. Hieronder heb ik de Gulden Snede snel toegelicht:

“De Gulden Snede is de verdeling van een lijnstuk in twee delen in een speciale verhouding.”

Er is ook nog andere benaming voor: verdeling in uiterste en middelste reden. Het grootste van de twee delen verhoudt zich tot het kleinste, zoals het grootste en het kleinste samen zich verhouden tot het grootste, bijvoorbeeld voor een lijnstuk.
 Als we het grootste deel de naam ‘a’ geven en het kleinste ‘b’, dan is de verhouding van beide
Een gulden rechthoek is een rechthoek met zijden in de verhouding van het gulden getal (1.6180339…).

Met goedkeuring van onze wiskundeleerkracht over het plaatsen van de Gulden Snede begonnen we aan de uitwerking van de gevels. Ik heb veel nagedacht en heb al snel een tekening op papier gezet. Hieronder de pagina uit mijn logboek. Deze gevels heb ik ook gekozen als resultaat om op mijn bord te plaatsen.


Ook moesten we al eens nadenken over de inrichting van de woning. Dit was erg handig omdat we bij het vak BICT de woning moeten bemeubelen (1 verdieping). Zie hier een overzicht over de 3 bouwlagen.



Nadat we wisten hoe de woning er precies zou gaan uitzien, konden we beginnen aan ons gevelbord. Met wat geknoei met de lijm, die eerst niet wilde meewerken, is het me toch gelukt om het in elkaar te steken en op tijd af te geven. Hier het resultaat.





Ook moesten we opnieuw een voorstudiemaquette maken, maar de mijne was al goedgekeurd bij evaluatie 1. Amai wat een geluk!!

De foto's van mijn maquette zijn terug te vinden bij 'Architectuur TTE 1'.